Geheugenspelletjes:
- De cilinders zijn uit de holtes gehaald. In een van de holtes wordt een indicator gehaald en het kind probeert de juiste cilinder te zoeken.
- De cilinders staan nu op een andere plaats in de klas bij elkaar. Het kind haalt de juiste cilinder, een voor een, steeds de indicator in een andere holte plaatsend.
De cilinders terughalen met behulp van een indicator, maar nu zijn de cilinders verspreid door het lokaal, op duidelijk zichtbare plaatsen.
Deze spelletjes kunnen ook gedaan worden met meerdere cilinderblokken.
Een reeks maken zonder het cilinderblok: het (lege) cilinderblok wordt omgekanteld en de leidster laat zien hoe ze de cilinder op volgorde zet. Ter controle worden ze weer in het blok geplaatst. Variaties hierop:
- beginnen bij de dikste of de dunste of in het midden
- geblinddoekt
- met meerdere blokken tegelijk.
Spelletjes met een reeks:
- Terwijl het kind niet kijkt haalt de leidster een cilinder uit de reeks en schuift de reeks weer aan. Het kind probeert te bepalen waar de cilinder tussen hoort.
- Hetzelfde, maar nu laat de leidster de cilinder niet zien; waar is er een tussenuit gehaald?
- Het kind is geblinddoekt en voelt de cilinder die er tussenuit gehaald is. Het probeert de cilinder zo in de reeks terug te plaatsen.
- Het kind heeft de blinddoek voor en probeert te voelen waar een cilinder in de reeks weg is.
- Namenlesjes worden bij voorkeur eerst gegeven met de roze toren en de bruine trap. Voor de lesjes diep-ondiep en smal-breed lenen de cilinderblokken zich goed.
Materiaalspelletje:
Ieder kind krijgt een cilinder. De kinderen brengen de cilinders in de juiste volgorde terug. Hierbij kunnen ook meerdere blokken gebruikt worden.