Duizendketting

APPLE IPHONE 4S_20150209_165221
Kleed voor de duizendketting
IMG_1281X1_00701052
Duizendketting
Duizendketting
Duizendketting op een rechthoekig kleedje

De duizendketting hangt aan een eigen rekje en bestaat uit 1000 gouden kralen, in staafjes van 10. Ernaast hangt een ketting van 100 gouden kralen. 

Duizendketting dragen en ophangen

Haal de 1000 ketting: drapeer de kralen over de hand van het kind en help haar om het neer te leggen. 

Haal een lusje tegelijkertijd weg.

Let op! Zo hangt de 1000 ketting aan de haakjes. Het linker haakje is voor de 100 ketting.

Aanbieding

Doel
Het mechaniseren van het tellen
Het inoefenen van het sprongsgewijs tellen.
Het beleven van verschillen in hoeveelheden. 
Het kennismaken met de tweede en derde macht. 

 

Zelf maken

Wanneer je een lange rol maakt van ongeveer 9.20 meter, kun je de hele ketting uitleggen, wat het overzicht ten goede komt. Maak er een van stevige, niet te donkere of te lichte stof (vanwege stof en vuil), ongevoerd, die je in stroken knipt en aan elkaar naait. Vilt wordt aangeraden, maar ik vind canvas ook geschikt. De rol moet 15 cm breed zijn of iets meer. Na het aan elkaar zetten van de stroken gebruik je een lockmachine voor een rand in een contrasterende kleur. Als je een heleboel van deze kleden maakt, kun je een stuk stof van 9.20 nemen en daar stroken van scheuren, die je lockt met een lockmachine. Dan hoef je geen stroken aan elkaar te naaien. 

Eerste aanbieding

Leg de 100-ketting uit op de strook.
Leg de 1000-ketting ernaast zodat de kettingen vergeleken kunnen worden. Deze ketting moet in een mandje gelegd worden om hem te verplaatsen naar de werkplek. Of leer het kind hoe je hem in je handen draagt: in rijen van 100, alsof je een baby in je handen hebt. Op de foto staat een andere manier: hang de delen van de ketting over je vingers en draag hem verticaal. 

Leg het doosje met de pijlen op het kleed klaar en help het kind de 1000ketting te tellen. Om het kind meer inzicht te krijgen in het tellen, kun je stukjes pijpenrager steken in het oogje bij iedere 100. Je hebt dus 10 stukjes nodig.
Er zijn pijlen voor iedere kraal van 1 tot 20. Daarna kan het kind bij ieder tiental een pijltje neerleggen. Alle 100-pijltjes zijn rood en het laatste pijltje heeft 10 op de achterkant. 

Laat het kind zien hoe je bij iedere 100 een vierkant van 100 van het gouden materiaal legt.  En leg er ook een getalkaart bij van het gouden materiaal met het juiste honderdtal. Aan het einde van de ketting leg je een 1000 kubus en de getalkaart van het gouden materiaal. 

 

Laat het kind zien dat het pijltje van 1000 een 10 achterop heeft. Dit betekent 10 in het kwadraat, dus dat we 10 op 3 manieren kunnen tellen op de kubus: horizontaal, verticaal en in de diepte. 

Als het kind de 1000ketting klaar heeft, zou de leidster de bel moeten laten rinkelen en iedereen uitnodigen te komen kijken naar het werk. 

 

Kinderen kunnen aan de 1000ketting individueel of in een tweetal werken. Het kost veel tijd, dus geef hen de kans het werk op een volgende dag af te maken. Het is belangrijk dat anderen het werk niet aanraken. 

Als het werk klaar is, vertel je het kind dat het alle andere kettingen zelf mag doen en dat de 100ketting er niet meer naast hoeft als een vergelijking. 

Oefening
Als het kind weet hoe je moet werken met de pijlen, laat je hem een ketting neerleggen. Maak een setje pijlen van blanco papier. Schrijf op een blanco pijltje een getal, bijvoorbeeld 284. Vraag het kind om de pijl bij de juiste kraal te leggen. Ga door zolang het kind interesse heeft.