Het zonnestelsel

C2E9CD33-CD7B-4D4E-AE58-65B4F93D90D4
3F40E67F-07BF-4CA6-BDB6-0304A6609309

Het zonnestelsel 

Materialen

 • Kleed met alle planeten op een rij.
 • Dit werkje maakt de leidster zelf of samen met de kinderen. De planeten zijn gemaakt van proppen kranten en gipsverband en daarna beschilderd en voorzien van een vernislaag. Afmetingen van de kaarten:
  5 kaarten op A4 formaat
  9 kaarten van 13×13 voor de planeten
  9 kaarten van 13 x4,5 voor de namen
  9 kaarten van 13×11 voor de beschrijvingen
 • Verder kun je een doosje maken met de manen bij alle planeten. Het kind kan de manen rond iedere planeet leggen. Deze maak je van klei, die je vervolgens verft of in verfpoeder doopt. 
 • Kaartjes toe met de aantallen manen per planeet. 
 • Bij dit werkje op de foto zie je ook manen voor de een tijd geleden ontdekte planeet, vernoemd naar professor Smiley. Deze planeet is niet in mijn werkje opgenomen, evenmin heb ik Pluto weggelaten, hoewel er inmiddels beweringen de ronde doen dat Pluto geen planeet is.

Aanbieding 

 1. Ik ga je iets vertellen over het zonnestelsel. Weten jullie wat er mee te maken heeft? Jullie moeten de juiste plaatjes zoeken en wat tellen. Deze rand is het ding waar alle planeten rond gaan. Weten jullie wat het is? Waarom zou het niet helemaal getekend zijn? Het is de groot. Weten jullie wat het is? Het is een ster. Het is gemaakt van gassen en alle planeten reizen om de zon, sommige erg dichtbij, sommige erg ver. Laten we het model van de zon zoeken (3d model).
 2. De zon is een ster, maar de dingen er omheen zijn planeten. De planeet die er het dichtst bij is, is Mercurius. Zoek het model maar. Mercurius reist om de zon in een jaar. Een jaar op mercurius is maar een maand. Is het erg heet of koud? Erg heet. Maar niet overal, het deel dat naar de zon gericht staat is erg heet, het deel ervan af gewend is kouder dan Antarctica. Want Mercurius heeft niets om zich warm te houden. Dus of je verbrandt of je bevriest….!Een dag duurt langer dan een jaar, want het draait heel erg langzaam rond. Het is genoemd naar de Griekse god Mercurius, die vleugels had en erg snel kon vliegen. Mercurius reist ook erg snel rond de zon. Mercurius heeft geen manen. Dat staat op het kaartje. 
 3. Venus is de god van de schoonheid. Het is de ochtend als de zon opkomt en er zijn geen wolken of in de vroege avond ster, is hij erg fel verlicht.  Zou je er willen leven? Nee, het is te dichtbij de zon. En het is lastig te leven; vanwege de wolken, is het erg heet. Als je op Venus zou staan zou je op allerlei manieren doodgaan: regen is zuur en er is teveel druk, dus wordt je platgedrukt. En het is te heet. Het ziet er mooi uit vanaf de aarde.Het heeft geen manen. 
 4. De eerste planeten waren vast, maar je kunt er niet op leven. De aarde wel. Wij leven erop, maar ook duizenden planten en insecten en dieren. De wetenschappers hebben nergens anders leven gevonden. Weet je waarom je wel op de aarde kan leven? Lucht, water, en de grond of aarde, een vaste grond onder je voeten. De aarde is erg speciaal we moeten er goed voor zorgen. Het kost 365 dagen om rond de zon te gaan. Het heeft een maan. Leg de aarde neer en de maan erbij. De aarde gaat rond de zon en de maan gaat om de aarde. 
 5. De eerste 4 planeten heten de aardse planeten. Mars heet de planeet van de oorlog, het is rood en roestkleurig. Heeft enorme vulkanen. Mars heeft een roze lucht erboven. Het is niet zoveel kouder dan op de aarde. Het heeft 2 manen phobos en demos (angst en paniek) . Het heeft ijs onder het oppervlak. Vervolgens is er een asteroïde riem, die rond deze planeten gaan. 
 6. De volgende 4 planeten heten de gasreuzen. Er is gas, je kunt nergens landen en je zou meteen erdoor heen gaan. Ze zijn gemaakt van verschillende gassen. 
 7. De grootste is Jupiter. 1300 aardes zouden binnenin passen. Het heeft een grote rode vlek, de orkaan vlek. De laatste 300 jaar heeft die orkaan al gewoed. Het duurt twaalf jaar om rond de zon te gaan. Jupiter is de Koning van de goden. Opzoeken.
 8. Saturnus vinden mensen erg mooi, het is streperig en heeft ringen gemaakt van stof en ijs. Ze zijn dun, maar gaan er erg ver omheen. De gassen zijn zo licht dat Saturnus in een heel groot  bad gevuld met water niet zou zinken. Het duurt 30 jaar om rond de zon te gaan. Het heeft 18 manen. De kinderen leggen de manen om de planeet. 
 9. De volgende twee lijken erg op elkaar, ‘tweeling planeten’. Uranus draait rond als een bowlingbal. 84 jaar om rond te draaien. 
 10. Neptunus is een zeegod, het is er erg stormig. Het duurt 165 jaar om rond te draaien. Het aantal manen verandert steeds maar weer. De manen draaien wel op hetzelfde niveau rond. 
 11. Pluto is weer een vaste vorm. Erg veel rotsen en het duurt 248 jaar om rond de zon te gaan. Het duurt jaren om er te komen. Het gaat vreemd rond en is soms dichterbij en soms verder weg dan Neptunus. Men weet niet zeker of het wel een planeet is. Heeft een maan die Sharon heet. Sommige mensen denken dat Pluto en Sharon hoorden bij Neptunus hoorden als manen, maar ontsnapt zijn. 

Opmerkingen

 • Er zijn grotere objecten gevonden, zena en …….. men weet niet of ze die erbij moeten zetten. Nog niet alles is bekend. 
 • Je kunt ook de Griekse tekens toevoegen 
 • Met oudere kinderen geef je veel informatie en met jongere wat minder. 
 • Dit lesje kun je ook pas in de middenbouw geven. Volgens MCI doe je dit als een van de eerste lessen, omdat je moet beginnen bij het grootste geheel. 

Links

Sterrenkids

De negen planeten (met geluidsfragmenten van Holst)

 
 
CA4A4A50-40EF-4A0D-85AA-54C8609AD541
DF70E9D2-47CD-4ADB-BC8A-3CD2F7300A00_4_5005_c
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
BB783700-39CE-4100-A5E7-1D3DA4AAFE4D
E48EA1EA-9443-42FD-8E2F-5E3CDC29E5F4
DC805B34-743A-44FC-AF57-56C0A95BCE41
OLYMPUS DIGITAL CAMERA