Slangensommen

Optellen “over de tien”

Toen ik mijn montessoriopleiding deed, vond ik dit materiaal zo gecompliceerd. Ik kon mij niet voorstellen dat een kleuter dit zou snappen, laat staan leuk zou vinden. Inmiddels heb ik mijn lesje slangensommen zo aangepast, dat kleuters dit een echte uitdaging vinden. Tip: bedenk een korte pakkende introductie en praat weinig tijdens het lesje. Net als bij “wij gaan op berenjacht” herhaal je steeds dezelfde zinnen om je daden kracht bij te zetten. 

Slangensommen

De gekleurde slang bij de start van het lesje

Leg een slang neer van gekleurde staafjes. Leg aan de linkerkant van het kleedje de zwart-wit staafjes, uitgelijnd. Oefen eventueel eerst met het vinden van het juiste zwart-wit staafje. 

 

Ingewisselde slang

Je wisselt stap voor stap steeds je gekleurde staafjes in voor gouden staafjes van 10. Wat je tussendoor overhoudt, vervang je door een zwart-wit staafje. 

Tel je resultaat

Leg de tienstaafjes nu verticaal neer en tel hoeveel het bij elkaar is. Hier kan dus ook nog een zwart-wit staafje bij liggen. 

Controle van de fout

Controle van de fout -1: 

Leg je gekleurde staafjes weer bij de tienen en kijk of je het goed had gedaan. Een uitstekende oefening in het “splitsen”!

Bij controle van de fout 2 heb je niet alleen maar matchende gekleurde staafjes en moet je soms een staafje inwisselen zodat je samen 10 kunt maken.