- Grote
- Rode
- Rechthoekige
- Gelijkzijdige
- Middelgrote
- Driehoek
- Gele
- Scherphoekige
- Gelijkbenige
- Kleine
- Blauwe
- Stomphoekige
- Ongelijkzijdige
Kind kiest een driehoek en beschrijft deze met behulp van de kaartjes.
Leeftijd:
Vanaf 5 jaar. Voor het kind kan lezen, kan het kind al werken met de boerderij. Zo kan het bijvoorbeeld de namen leren in een drietrapslesje. Of het kan luisteren naar een opdracht: „zet de haan naast de liggende koe”.
Doel:
Plaats en functie van woorden in een zin beleven. Perfectioneren van het lezen.
Voor een goede taalbeheersing is het nodig dat een kind niet alleen de betekenis van een woord leert, maar ook het belang leert zien van de plaats en de functie van het woord in een zin. Door de lesjes met de boerderij leert het kind de functie van de verschillende woordsoorten kennen; tevens geeft de boerderij mogelijkheid tot het oefenen van het lezen van moeilijker woorden.
In plaats van een boerderij kan ook gekozen worden voor een poppenhuis of een dierentuin, zo lang er van alle onderdelen maar meerdere verschillende zijn. Zo bevat de boerderij bijvoorbeeld een rode koe, een zwart-witte koe en een liggende koe. Bij plaatsgebrek kan de leidster een boerderij in kist of doos in de kast zetten.Bij de boerderij maakt de leidster zelf 9 doosjes met kaartjes in verschillende kleuren. Het verdient aanbeveling het woord waar het om draait in het rood aan te geven.
Inhoud van de doosjes:
Aanbieding van de woordsoorten
Voor de eerste aanbieding is nodig: de boerderij, een schaar, potlood en stroken papier. Het verdient aanbeveling deze items bij de boerderij te bewaren.
Voorbereidende spelletjes:
Download het document op de downloads pagina om de namen van alle dieren, man, vrouw en jong te leren kennen.
Eerste aanbieding zelfstandig naamwoord
Bepaald lidwoord
Bijvoeglijk naamwoord
Het logische bijvoeglijk naamwoord spel
Dit spel hoort bij de AMI montessori school, maar is wel interessant om te doen. Uiteindelijk vinden we dit spel terug in de Nederlandse taaldozen.
De driehoekendoos
In het Engels heet dit spel „the detective adjective game”.
Leeftijd:
Vanaf 5 jaar
Doelen:
Door het benoemen van de vele verschillende driehoeken ontdekt het kind de functie van het bijvoeglijk naamwoord. Dit materiaal wordt ook gebruikt als geometriemateriaal.
Doelen:
Indirect doel:
De in totaal 63 driehoeken zitten in een houten kist: zeven verschillende soorten driehoeken in drie groottes en drie kleuren.
Bij het driehoekenspel kan een matrixkleed gemaakt worden met 9 vakken. Op het kleed staan negen vakken afgebeeld. Daar omheen een rand waarop pictogrammen en woordkaartjes gelegd kunnen worden.
De verschillende driehoeken zijn:
Aanbieding
Vervolg:
Woordkaartjes geven met de woorden:
Kind kiest een driehoek en beschrijft deze met behulp van de kaartjes.
Voegwoord “en”
Voorzetsel
Werkwoord
Bijwoord